Saint Bernard köpeği özellikleri, tarihçesi ve karakter yapısı

0
183

Saint Bernard köpeği özellikleri, tarihçesi ve karakter yapısı

Güçlü yapısı ve sağlam adaleleri ile göze çarpan Saint Bernard köpeği, kökeni çok öncelerine dayanan bir köpek cinsidir. Kısa ve uzun tüy olmak üzere iki farklı tüy yapısı ile dikkat çekici olan St. Bernard’ın her iki tüy tipinde ortak olarak görülebilen özellik; sık ve beyaz üzerine ten rengi, kızıl, kaplan desenli ve siyah olabilmesidir. Yüzü ve kulakları siyah renkle gölgelenmiş izlenimi veren Saint Bernard köpeği İsviçre ile ispanya arasındaki zorlu Alp Dağları’nda yolculara sığınak sağlamak amacıyla kurulan manastırda, St Bernard de Menthon tarafından MS 980 yılında üretilmeye başlanmıştır.

Köpek cinsleri arasında tarihi ve kullanım özellikleri ile dikkat çekici bir yere sahip olan Saint Bernard köpeği, yüz yapısının sempatik olmasından dolayı ona sevimlilik izlenimini kazandırmaktadır. Kuyruk ve baldırlarında hafif tüylenmeleri ile dikkat çeken köpek cinsinin ayakları karda ve buzda yere sağlam basacak şekilde güçlü, kavisli ve büyük yapısı ile dikkat çekmektedir. Fırtına ve çığ gibi doğal afetlere karşı altıncı hisleri çok güçlü olan St. Bernard köpeklerinin koku alma duyuları da oldukça sağlamdır.

Saint Bernard köpeği tarihçesi
Saint Bernard köpeği tarihçesi

Saint Bernard köpeği tarihçesi

Çok uzun dönemler öncesine dayanan geçmişi ile köpek cinsleri arasında bilinirlik kazanan Saint Bernard köpek cinsi, İspanya ve İsviçre arasındaki zorlu Alp Dağları’nda yolculara sığınak sağlamak amacıyla kurulan manastırda, St. Bernard de Menthon tarafından MS. 980 yıllarında üretilmeye başladığı kaynaklarda yer alan bilgiler arasındadır. Tarih kaynaklarında yer alan bilgilere göre 1000 yılları civarında Romalılar tarafından Alp Dağları’na getirilen köpeklerden üretildiği bildirilen Bernard köpekleri, o dönemlerde sığınmacıların işini kolaylaştırmada oldukça mahir olmalarından dolayı benimsenmişlerdir. Zira bu köpekler, yukarıda da belirttiğimiz gibi güçlü koku alma özelliğine sahip olmakla birlikte çığ ve kar fırtınası gibi durumları öncesinden güçlü olan altıncı hisleri ile sezebiliyorlar. Yine farklı kaynaklarda bildirildiğine göre keşişlerin Danua ve Pirene Dağ Köpekleri cinslerini birleştirerek St. Bernard köpeğini elde etmişlerdir.

Saint Bernard köpeği karakter yapısı
Saint Bernard köpeği karakter yapısı

Saint Bernard köpeği karakter yapısı

Yavaş hareket eden, oldukça sabırlı yönleri ile dikkat çekici olan bu köpek cinsi, arkadaş canlısı ve çocuklarla iyi geçinebilen bir yapıya sahiptir. Köpek eğitimi konusunda kendini güvenen bir sahibi varsa, kesinlikle iyi sonuçlar elde edebilir. Saint Bernard köpeği eğitimi konusunda tercih edilecek en uygun zaman, küçüklükten itibaren komutlara itaat etmeyi öğrenebilecek zamanlar arasıdır. Yani yavruluk dönemi, eğitimi için en ideal dönemdir diyebiliriz. Bekçi köpeği olarak kullanılması oldukça ideal olan St. Bernard köpeği, görünüşündeki heybeti ile bile tek başına caydırıcı olabilmektedir.

Saint Bernard köpeği apartman dairesinde beslenebilir mi
Saint Bernard köpeği apartman dairesinde beslenebilir mi

Saint Bernard köpeği apartman dairesinde beslenebilir mi?

Çok fazla hareketli olmayan bu köpek cinslerine yeterince egzersiz yaptırabilmek imkânı varsa, apartman dairesinde de yaşayabilir. Ancak eğitiminin küçük yaşta verilmemesi, ilerleyen dönemlerde saldırgan bir yapıya sahip olabileceğinden erken sürede eğitilmesi önerilmektedir. Yemek yedikten ve su içtikten sonra fazlaca görülebilen salya problemine dikkat edilirse, gayet normal bir şekilde diğer köpek türleri gibi apartman dairesinde beslenebilirler.

Saint Bernard köpeği besleme
Saint Bernard köpeği besleme

Saint Bernard köpeği besleme

Dağcı köpeği olmasından dolayı beslenmelerine son derece dikkat edilmesi gereken bu köpek cinsi, yemek artıkları ile beslenebilecek bir yapıya sahip değildir. Bu yüzden St. Bernard köpeği için özel mama alınması ve bu şekilde düzenli olarak beslenmesi daha uygun görülmektedir.

Saint Bernard köpeği bakımı

Bakımı oldukça kolay olan bu köpeklere bakım yaparken sadece dikkat edilmesi gereken şey, normal şampuanlar yerine kuru şampuanlama yöntemi ile bakımlarının yapılmasıdır. Her iki tüy yapısı için de düzenli fırçalama, köpeklerin sağlıklı kalması adına yeterli gelebilmektedir.

Saint Bernard köpeği sağlık
Saint Bernard köpeği sağlık

Saint Bernard köpeği sağlık

Kilo almaya çok yatkın olan bu köpek cinslerinde sağlık sorunu ile karşılaşmamak için beslenmelerine dikkat etmek gerekmektedir. Wobbler sendromu, kalp problemleri, cilt problemleri, kalça displazisi, tümörler ve mide sorunları gibi hastalıklara yatkın olan St. Bernard köpeklerinin düzenli olarak veteriner hekime gösterilmeleri gerekmektedir. Ortalama ağırlıkları 80-81 kg. arasında olan bu köpeklerin yükseklikleri erkeklerde 69 cm. dişilerde ise 63 cm. dolaylarındadır. Normal şartlarda 8-11 yıl kadar yaşayabilen köpeklere doğru şekilde bakım yapıldığında ve beslenmeleri sağlıklı şekilde yapıldığında daha uzun ömürlü olabilirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here