Köpek cinsleri arasında dikkat çekici özelliklere sahip olan Alman kökenli Dachshund köpeği iki farklı şekilde kendini gösterir. Normal ve minyatür olarak ikiye ayrılan bu köpeklerin erkeklerdeki ağırlıkları normal köpeklerde 9 kg. minyatür köpeklerde ise 3,5 kg. dolaylarındadır. Dachshund köpeğinin yerden yüksekliği normal köpeklerde 34-35 cm. iken minyatür köpeklerde ise 30-35 cm. arasındadır.
Almanya kökenli olan bu köpek, ilk dönemlerde bekçilik ve av köpeği olarak kullanılsa da zamanla bu tür aktivitelerin azalması ve güvenlik için köpekler yerine dijital teknolojilerin kullanılması Dachshund köpeğinin artık bir arkadaş olarak kullanılmasını beraberinde getirmiştir.
ilgili! Husky köpeği ırkı özellikleri, bakımı ve eğitimi yazısını okumanızı öneriyoruz…
Dachshund köpeği tarihçesi
Binlerce yıl önce ilk defa Almanya’da üretilen bu köpeklerin adı da ülkelerinden gelmektedir. Kaynaklarda yer alan bilgilere göre Dachshund köpeğinin atalarının Mısır’daki Teckel ırkı köpeklerden geldiğine dair bilgiler yer almaktadır. Batı Avrupa’da uzun yıllardan beri kullanılan bu köpekler hakkında yer alan bilgilere göre geçmişlerinin 5000 yıl öncesine dayandığı bildirilmektedir. Irkın tanınmaya başlaması ise 17. Yüzyılda ırkın melezleştirilmeye başlaması ile daha bir popüler hale gelmesinden sonra gerçekleşmiştir. Almanya’da eskiden beri popüler bir ırk olmasına rağmen Avrupa ve İngiltere’de popülarite kazanması 19. Yüzyıllarda gerçekleşmiştir.
Dachshund köpeği özellikleri
Kaslı ve güçlü bir yapıya sahip olması ile dikkat çeken bu köpek ırkı uzun bir vücuda paralel olarak kısa bacaklara sahip olması ile bilinir. Kendinden emin bir duruşu ve zekice bakan gözlere sahip olan Dachshund köpeği, uzun ve hafif kubbemsi bir kafa yapısına sahiptir. Kulakları üçgen şeklinde ve yana sarkık duran bu köpeklerin uzun burnu ve oldukça güçlü dişleri son derece dikkat çekici bir köpek halini almasını etkilemektedir. Oval gözlerinin rengi kahverengi ve kızıl veya siyah renklerinde görülmektedir, kaslı ve uzun boyunları ile kısa sürede dikkatleri üzerine çeken Dachshund geniş göğüs yapısı, çıkıntılı göğüs kemiği ve içe doğru gergin karnı ile ilk bakışta bile diğer köpek ırklarından farklı olduğunu gösterir. Dachshund’un Smooth Dachshund, Wirehaired Dachshund, Longhaired Dachshund bulunan bu köpekler; standart, minyatür ve toy boyları ile bilinen köpeklerdir. Canlı, sevecen ve aynı zamanda oyun oynamaya bayılan bu köpekler çok zeki olmalarının yanında son derece inatçı köpeklerdir. Bazen sahibini eğitim konusunda zora sokabilen Dachshund köpeği eğitimi için sahibinin sabırlı olması ve kararlı olması gerekmektedir.
Dachshund köpeği apartman dairesinde beslenebilir mi?
Diğer petlerle iyi anlaşabilen ancak bunun yanında kıskanç bir yapıya sahip olan Dachshund daha çok yetişkin çocuklarla daha iyi anlaşırlar ama sahiplerine ve aile bireylerine karşı sıcak olduklarını söyleyebiliriz. Ev içerisinde aktif olan bu köpekler apartman dairesinde yaşamaya elverişli köpeklerdir. Fakat yine de yabancı misafirlere karşı dikkatli davranılması gerektiğini de unutmamak gerekir.
Dachshund köpeği beslenme
Her köpek ırkında olduğu gibi bu köpek ırkında da beslenme konusu son derece önemlidir. özellikle yemek artıkları ile beslemenin doğru olmayacağını ve Dachshund için özel olarak üretilen mamaların tercih edilmesi gerektiğini unutmamak gerekir.
Dachshund köpeği bakım
Uzun tüylüler, kaba tüylüler ve kısa düz tüylüler olmak üzere üç farklı kürk tipine sahip olan bu köpeklere bakım yaparken köpeğin cinsine göre davranılması gerekir. Uzun tüylü Dachshund köpeği için tüy bakımının günlük olması gerekirken kaba tüylülerin yılda 2 kere tıraş edilmeleri gerekmektedir. Kısa ve düz tüylere sahip olan köpekler için ise ıslak bir bezle düzenli olarak tüy bakımının yapılması gerekir.
Dachshund köpeği sağlık
Erken kilo almaya ve tembelleşmeye meyilli köpek ırkı olmalarından dolayı sağlık konusunda dikkatli davranılması gerekmektedir. İdrar yolu sorunları, kalp hastalığı ve diyabet ile karşılaşabilen hastalıklar arasında olmasından dolayı düzenli olarak veteriner hekime gösterilmelerinde fayda olduğunu belirtmek gerekir. Ortalama 12-15 yıl arasında yaşayan bu köpeklere doğru şekilde bakım yapıldığında sahipleri ile daha uzun süre yaşayabilirler.
Daha önce ele aldığımız Shiba İnu yazısını okuyabilirsiniz ayrıca köpek eğitimleri hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz.