Bull Teriyer özellikleri, tarihçesi ve karakter yapısı

0
116

Köpek cinsleri arasında dikkat çekici yapısı ile kısa sürede çevresinin ilgisini üzerine çekmeyi başarabilen Bull Teriyer köpeği, İngiltere kökenli bir köpek cinsidir. Adaleli ve kaslı yapısı ile dikkatleri üzerine çeken köpek cinsi, beyaz, siyah, kaplan desenli, kızıl, açık kahve renkli olmak üzere üç farklı renkte görülebilen bir köpek türüdür.

Bir dönem boğalarla köpeklerin dövüştürülmesi çok meşhur bir spordur ve çok kişi tarafından sevilerek izlenen bir spordu. Daha sonraki dönemlerde bu sporun yasaklanmasının üzerine köpek dövüşlerine odaklanan kişiler, daha çevik ve daha güçlü bir köpek üretmek için Eski İngiliz Terrieri ile çiftleştirilmesi ve bir parça İspanyol Pointer cinsinin taşıdığı kanın da etkisi ile üretilmişlerdir.

Bull Teriyer köpeği tarihçesi

Kökenlerinin tam olarak 1830’lu yıllara dayandığı bildirilen bu köpekler, köpek dövüşlerine ilgi duyanların ürettikleri yeni bir cins köpek olarak sunulmuştur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi köpeklerle boğaların dövüşme sporlarının yasaklanmasından sonra daha çevik ve güçlü bir köpek üretmek isteyen köpek dövüşü severler, Eski İngiliz Terrieri ile biraz da İspanyol Poinet cinsine ait kanın taşıdığı bir köpek olan Bull Teriyer köpeğini üretmişlerdir.

Bull Teriyer köpeği karakter yapısı

Üretim amacı çevik ve güçlü bir köpek elde etmek olduğu için bir zamanlar “köpeklerin gladyatörü” olarak anılan Bull teriyer köpeği, daha sonraları oldukça uysallaşan bir köpek haline gelmiştir. İnsanlarla arası son derece iyi olan, çocuklar için biraz daha hareketli bir köpek olarak bilinen Bull Teriyer, son derece cesur, korkusuz, kabadayı ve aktif bir köpek cinsidir. Bu özellikleri her ne kadar gizli tutulsa da bazen ortaya çıkartabildiği için diğer köpek cinsleri veya başka hayvanlarla bir arada beslenmesi önerilmemektedir. Bull Teriyer köpeği eğitimi diğer köpek cinslerine göre daha kolaydır. Ancak başına buyruk hareket etmeyi seven bir yapısı olmasından dolayı eğitmeninin dikkatli olması gerekmektedir. Doğal koruma köpeği olarak bilinen bu köpek, tam bir aile dostu köpek arayanlar için en ideal cinsler arasında yer almaktadır.

Bull Teriyer köpeği apartman dairesinde beslenebilir mi?

Ev içerisinde çok fazla hareketli olmamasından dolayı yeteri kadar egzersiz yapma imkânı tanınırsa, küçük bir bahçede bile yaşayabilir. Çocuklarla çok iyi geçinen ancak zaman zaman agresif hareketlerde bulunabilen Bull Teriyer kontrol altında tutulduğu sürece herhangi bir sorun yaşanmaz. Evde besleyecek olanların dikkat etmeleri gereken en önemli şey diğer hayvanlarla bir arada bırakılmamasıdır. Her ne kadar beraber büyüseler de kıskançlıkları oldukları için bir zaman sonra evdeki diğer hayvanlara karşı agresif tavırlar takınabildikleri için diğer ev üyelerine zarar verme eğilimine sahip olabilirler.

Bull Teriyer köpeği besleme

Kendilerine has yapısı ve karakterleriyle dikkatleri üzerine çeken Bull Teriyerler doğru şekilde beslenmeye özen gösterilmesi gereken köpeklerdir. Doğru mamalarla beslenmediklerinde sağlık sorunu yaşayabildikleri için bu konuda dikkati elden bırakmamak gerekir.

Bull Teriyer köpeği bakımı

Kısa ve sık tüylü olmalarından dolayı bu köpeklerin tüy bakımları çok kolaydır. Haftada bir defa tüylerinin taranması yeterli gelmektedir. Bunun haricinde kuru şampuan ile yıkanmalarında herhangi sakınca yoktur.

Bull Teriyer köpeği sağlık

Genel olarak ciddi rahatsızlıkları olmasa da çinko eksikliği bu köpeklerde en çok karşılaşılan sorunlardan biridir. Bu da doğru şekilde bakılmasını ve beslenmesini gerektirmektedir. Diz kapağı çıkığı, kalp kusurları, böbrek yetmezliği ve deri ve pire alerjisi gibi sorunlara eğilimli olmaları bu konuda sahiplerinin daha özenli bir bakım ile köpeklerine bakmalarını gerektirmektedir. Sağırlığa da yatkın oldukları bilinen Bull teriyer köpekleri için en doğrusu periyodik olarak veteriner hekime gösterilmeleridir.

Ortalama 11-14 yılları arasında yaşayan bull teriyer köpeklerinde erkeklerde 25-29 kg. arasında değişen dişilerde ise 20-25 kg. arasında değişen bir ağırlıkları vardır. Boyları ise ortalama 55-56 cm. arasında değişmektedir. Bu köpekler daha çok bekçilik ve koruma köpeği olarak kullanılmaktadır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here