A’dan Z’ye Yavru Köpek Eğitimi
İlk kez bir yavru köpek sahiplendiyseniz o zaman pek çok konuda bilgisiz ve tecrübesizsiniz demektir. Köpek sahibi olmak konusunda her hangi bir bilginiz yok ise bu yazımızda ayrıntılı olarak bilgi alacaksınız. A’dan Z’ye yavru köpek eğitimi isimli blog yazımızda yavru köpek eğitimi, beslenmesi ve diğer pek çok konuda ayrıntılı olarak bilgi sahibi olacaksınız.
Unutmamalısınız ki yavru köpek eve girdiği andan itibaren belli kuralla uymalı, uymuyorsa uyarılmalıdır J Gerçekten bu kurallar ve ilk andan itibaren uygulanan disiplin çok önemlidir. Köpeğin ailesi ile birlikte mutlu yaşaması için tüm aile bireyleri bu kurallara önem vermelidir.
Köpek siz neye izin verirseniz sadece onları yapmalıdır!
Eğer köpeğin evinizde ki tüm koltuklara, masalara, yataklara çıkmasına izin verirseniz yetişkin olduğunda da bu davranışı sürdürecektir. Unutmayın kurallarınız köpek daha eve girmeden belirleyin. Yetişkin olduğunda neleri yapmasından memnun kalmayacağını düşünün ve ona göre kurallar koyun. Yavru ve sevimli köpeğinizin siz uyurken üzerinize atlaması sevimli ve eğlenceli gelebilir ancak bunu yetişkin olunca da yaparsa o zaman bu sizin için mutlu edici olmayacaktır. Eğer köpeğiniz küçük ırk değilse o zaman sadece üzmeyecek aynı zamanda sizin canınızı da yakabilecektir.
Yani köpek daha yavruluk dönemindeyken kuralların farkında olmalı ve ona göre hareket etmeyi öğrenmelidir. Eğer istenmeyen davranışları sergiliyorsa o zaman HAYIR komutu ile yaptığının yanlış olduğunu fark ettirin. Bu sırada net bir tavır takının ve disiplini elden bırakmayın. Ancak asla şiddete ve azarlamaya başvurmayın.
Karar veren kişinin köpek değil siz olmanız gerekir
Köpeğinizle aranızda ki ilişkide karar veren otorite sahibinin siz olacaksınız. Oyun saati, egzersiz saati gibi aktivitelerin ne zaman olacağına sizin karar vermeniz gerekir. Ancak tabi ki gereksiz ve saçma bir otorite kurmanız iki tarafı da daha çok yıpratır. Otoritenizi sağlıklı bir şekilde kurmak için mutlaka destek almanız önerilir. Köpeğe otoritenizi sürdürmek için asla saygısızlık yapmayın. Beslenme, tuvalet gibi önemli ihtiyaçları vaktinde karşılayın. Köpeğin huzurlu, sağlıklı, mutlu olması için egzersizler ve tuvalet ihtiyaçları önemlidir.
Uyuyacağı, dinleneceği yerler belli olmalıdır
Köpek evin her yerini sahiplenmemelidir. Bu konuda ayrıca çaba sarf edebilirsiniz. Sizinle aynı odada kalması aynı yatağı paylaşması uzun vade de büyük sorunlar yaşamanıza neden olacaktır. Bu durumun önüne geçmek evde ona özel bir alan yaratmak için köpek kafeslerini kullanabilirsiniz. Köpek yavruluğundan itibaren kendi alanında yaşamını sürdürürse orada olduğunda rahat ve mutlu hissedecektir. Köpek beden olarak büyüdükçe kafesini de ona göre büyütebilirsiniz.
Ama hastalık gibi özel ilgiye ihtiyacı olduğu zamanlar bu kuralı değiştirebilirsiniz. Bazı zamanlar tüm canlılar daha fazla ilgiye ihtiyaç duyar bu çok normal bir durumdur.
Şikayet etmelerine izin vermeyin
Hayır komutu pek çok zaman çok önemli bir komuttur. Köpek siz hayır dediğinizde istediği ya da yaptığı şeyde diretmemelidir. Otoriteleriniz, kurallarınız ne olur olsun kırılmamalıdır. Ancak tabi ki sizin de köpeğe saygı duymalısınız. Eğer ufak şikayetlerinde hemen kurallar yıkılırsa bir sonra ki adımda daha agresif olacaktır. Bu durumu engellemek için temel itaat eğitimi ve hayır komutu çok önemli bir rol üstlenecektir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki köpekle ilişkinizi her zaman iyi seviyelerde tutmanız onu kırmadan kurallarınızı uygulamanız ve asla şiddet uygulamamanız gerekir.
Önce siz yemek yiyin sonra o yesin
Yavruluk döneminde öğretmeniz gereken en önemli kurallardan biriside siz yemek yedikten sonra köpeğe mama vermenizdir. Eğer yavruyken bu özelliği edinemezse yetişkin olunca daha büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunu yapmanızın nedeni bu şekilde köpek sizin otoritenizi kabul edecek ve sizin kural koyucu olduğunuzu anlayacak olmasıdır. Önce siz yedikten sonra ona mamasını verin.
Asla sizin yemeğinizden almasına izin vermeyin. Sizin ve onun yemek yeme mekanları farklı olmalıdır. Kendi yemeğinizden önce onu beslemekte bir soruna bir çözüm olmayacak kendi mamasını yemiş olsa bile siz yemek yerken dibinizden ayrılmadan yemek isteyecektir. Yemeğiniz sırasında asla ona kendi yemeğinizden ikram etmeyin size masum gelebilir ama pek çok insan yemeği köpeklere zararlıdır.
Evde yalnız kalmasını öğretin
Köpek sahiplerinin en büyük sorunlarından birisi köpeklerin evde uzun saatler yalnız kalamıyor olmalarıdır. Eğer yokluğunuz sırasında etrafa ve kendine zarar veriyorsa bu konuda direk destek almanızı öneririz. Terk edilme korkusuna kapılır sağa sola zarar vermeleri çok endişe edici bir durum olacaktır. Ancak köpeğiniz yavru bir haldeyken ona evde uzun saatler yalnız kalmayı öğretebilirsiniz. Bunun için tabi ki profesyonel bir destek almanızı öneriyoruz. Bu konuda en önemli kurallardan biri eve giriş ve çıkışlarda durumu dramatikleştirmeyin.
Basit komutları köpeğinize öğretin
Köpeğinizle iletişim kurabiliyor olmak gerçekten keyifli bir durum. Buna küçük komutları öğreterek başlamanızı öneririz. Gel, otur, dur gibi komutlar ödül mamaları ile birlikte kolayca öğretilebilir. Bizim önerimiz dikkat kelimesini de anlamasını sağlayın. Dikkat kelimesi ile birlikte tehlikelerden büyük oranda korunacaktır. Bu komutlara her başarılı şekilde cevap verdiğinde onu ödüllendirmeyi unutmayın.
Köpeği ödüllendirdiğinizde bazı kelimelerle ödülü pekiştirin ancak kısa ve anlaşılır olmasını sağlayın. Örnek olarak sergilediğinde ‘güzel köpek, iyi köpek ‘ demek yerine kısaca “aferin” “bravo” deyin.
Tasma takmaya yavruyken alıştırın
Hayvanlar insanlar gibi vücuduna bir şeyler takmaktan keyif almazlar. Buna erken dönemlerde alışmaları gerekir. Özellikle tasma köpekler için çok hayati öneme sahip olduğu için tasmaya erken dönemlerde alışmalıdır. İlk başlarda tasmayı hiç istemese de zamanla kabul edecektir. Ayrıca boyun tasması yerine beden tasması kullanmanızı öneriyoruz. Kolayca kurtulabileceği kadar geniş bırakmamanızda fayda var. Çünkü sokakta çekiştirerek çıkartabilir.
Köpeğinize karşı sorumluluklarınızı bilin ve asla ertelemeyin
Köpeğinizi sahiplendiğinizden itibaren tüm sorumluluklarını birebir yerine getirmelisiniz. Bu konuda veterinerleriniz size en iyi bilgiyi aktaracaktır. Ancak köpeğin egzersizleri, aşıları, kürk bakımı, göz ve kulak temizliği sizin sorumluluğunuzda olan önemli bakım türlerindendir. Bu bakımları vaktinde düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz.
Oyun oynayın, köpeğin egzersizlerini beraber yapın
Oyun ve egzersizler köpek için hayati öneme sahiptir. Köpekler sosyal ve aktif canlılardır. Kendi ailesi ile yaşıyor olsaydı günün bir bölümünde beraber oyun oynayacaklardır ailesi yanında olmadığı için sizin onlarla oyunlar oynamanız ve egzersizler yapmanız çok önemlidir. Beraber yaptığınız aktiviteler onun zihinsel, fiziksel ve sosyal açıdan gelişmesine yardımcı olacaktır ve çevik olmasını sağlayacaktır. Ayrıca beraber oyun oynamanız sizi daha iyi tanımasına ve sizi daha çok sevmesine neden olacaktır.
Sosyalleştirin ve sosyal olmasına özen gösterin
Köpeklerde sosyalleştirme özellikle yavruluk döneminde çok önemlidir. Köpeğin gelecek dönemlere sokakta, parkta veya evde karşılaşacağı her öge ile erken dönemde karşılaşması, tanıması onun daha uysal ve uyumlu olmasını sağlayacaktır. Köpek özellikle diğer hayvanlar ve diğer köpeklerle tanışırsa yetişkin olduğunda sağa sola saldırmadan yaşamını sürdürebilecektir. Sosyalleştirme sürecini asla es geçmeyin.
Köpek eğitimlerini unutmayın
Köpek eğitimi çok önemlidir. Köpeğin ailesi ile birlikte mutlu ve huzurlu aynı zamanda uzun bir yaşam sürebilmesi için köpek eğitimi konusunda profesyonel köpek eğitimi firmalarından destek almalısınız. Bu eğitimler yavru köpek tuvalet eğitimi, temel itaat eğitimi gibi eğitimler olabilir mutlaka eğitimlere vaktinde başlamanız gerekir.