Köpek cinsleri arasında zekâsı ve çabuk öğrenmesi ile bilinen Weimaraner köpeği, eğitimi kolay olan bir köpek türüdür. Avcılık içgüdüsü yüksek olmasından dolayı daha çok bu alanda yetiştirilen bu köpeklerde en büyük sorun, onları sıkacak şekilde eğitim verilmesidir. Normal şartlarda sahibi ile iyi geçinen bir köpek olmasına rağmen, sürekli tekrar edilmesinden hoşlanmaz ve böyle durumlarda sahiplerinden uzaklaşabilirler.
Av köpeği için en ideal köpek cinsleri arasında yer alan Weimaraner köpeği uzun geçmişi ile köpek cinsleri arasında bilinirlik kazanmış bir türdür. Egzersiz imkânı yeteri oranda tanındığında son derece sağlıklı olabilen bu köpeklerde egzersiz konusunda en çok dikkat edilmesi gereken şey, diğer spor hareketlerinden ziyade koşu ağırlıklı egzersizleri yapmalarına olanak tanımak gerekir.
Weimaraner köpeği tarihçesi
1800’lü yıllarda, Almanya’da ortaya çıkan bu köpek cinsi, iyi bir avcı köpek yetiştirmek isteyenler tarafından Bloodhound ve Mastiff köpeklerinin çiftleştirilmesi ile elde edilmiştir. Son derece zeki ve avcılık konusunda oldukça mahir olan bu köpek türlerinin gri renginin hangi köpekten aldığı bilinmemektedir. “Weim”, “Gümüş” veya “Gri Hayalet” isimleri ile de anılan bu köpekler, gerçek adını “Weimaraner Vorstehund”an alır. Weimaraner Vorstehund, bu köpeklerin yetiştirilmesinde sponsor olan kişidir. Bir süre bu köpeklerin beslenmesinin yasaklanmasıyla birlikte, köpek sahipleri, petlerini eve hapsetmek zorunda kalmışlar ve bu da onların içgüdülerinin yıpranmasına ve uysal bir ev köpeği haline gelmesine neden olmuştur. 1929 yılına gelindiğinde bir çift Weimaraner köpeği çiftleştirilerek köpekler yeniden çoğalmaya başlamışlardır. 1943 yılına gelindiğinde Amerikan Kennel Kulübü tarafından tescil edilmişlerdir.
Weimaraner köpeği karakteri
Oyun oynamayı son derece seven, akıllı ve zeki bir köpek cinsi olan bu köpeklerin en büyük özellikleri, problem çözme kapasitesine sahip olmalarıdır. Bu da onların insan beyni gibi çalışan bir beyin ile ünlenmelerini sağlamaktadır. Karakter olarak sahibine karşı yumuşak davranan bir köpek olmasına karşın Weimaraner köpeği eğitimi veren sahibi veya eğiticisinin son derece sabırlı olması gerekmektedir. Aksi halde bu köpekler ters tepki verebilmektedir. Çocuklarla aralarının iyi olmasıyla da bilinirlik kazanmış köpeklerdir.
Weimaraner köpeği apartman dairesinde beslenebilir mi?
Uzun bir dönem bu köpeklerin beslenmelerinin yasaklanması, sahiplerinin bunları evde hapsetmelerine neden olmuştur. Bu da onların uysallaşmalarına neden olmuştur. Apartman dairesinde beslenme konusunda aslında olumsuz yönleri yoktur ancak bunlar, hareketli ve enerjik köpekler oldukları için daha çok geniş alanlarda beslemek fıtratlarının bozulmaması açısından daha sağlıklıdır.
Weimaraner köpeği besleme
Av köpeği olmalarından dolayı içgüdüsel olarak besinlerine dikkat etmeyi seven Weimaraner köpeği sahiplerinin beslenme konusunda bir hayli dikkatli davranmaları gerekmektedir. Onlara evdeki yemek artıklarını vermek yerine özel olarak üretilen köpek mamalarını vermek çok daha sağlıklı kalmalarına yardımcı olacaktır.
Weimaraner köpeği bakımı
Bu köpeklerde iki farklı tüy yapısı görülmektedir. Kısa tüylü olan cinsleri, çok fazla bakım gereği duymazlar. Ölü tüylerinin kauçuk yardımı ile alınması yeterlidir. Ancak uzun tüylü olanlar için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Düzenli olarak tüylerinin taranması Weimaraner köpeği için daha sağlıklı olduğundan bunu ihmal etmemek gerekir.
Weimaraner köpeği sağlık
Kronik olarak görülen bir sağlık problemi olmasa da bu köpeklerin de yatkın oldukları bazı hastalıklar vardır. Özellikle hemofili A ve göz kapaklarında görülen kan pıhtılaşması gibi sorunlara karşı tedbirli davranmak gerekir. Düzenli olarak veteriner hekime gösterilmelerinde fayda olan bu köpeklerin bakımlarının ve sağlık kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması durumunda sahibi ile daha uzun süre yaşayabilirler.
Weimaraner köpeği erkeklerinde boy yüksekliği 60-69 cm. arasında dişilerde ise 57-64 cm. arasındadır. Erkeklerde ağırlık 20-34 kg. arası, dişilerde bu oran 20-30 kg. arasındadır. Ortalama yaşam süreleri 10-13 yıl arasıdır.