Papillon köpeği özellikleri, tarihçesi, karakter yapısı
Küçük köpek cinsleri arasında yer alan Papillon köpeği, küçük olmasına karşın bazen agresif hareketlerde bulunabilmektedir. Bu nedenle bu köpek cinsini kendine arkadaş edinmeyi düşünenlerin, kendilerinden emin olmaları gerekmektedir. Eğitimi kolay olsa da onun istemediği bir şeyi yaptırmanız çok zordur.
Oyuncak boy köpekler arasında yer alan ve kelebeği andıran kulakları ile herkesin sempatisini kazanmayı başaran Papillon köpeği, oyuncak boy köpek cinsleri arasında tarihi bakımdan en eski dönemlere dayanan köpeklerden biridir. Boncuk gibi gözleri olan ve zeka fışkıran bu organları ile sahiplerinin ve çevresinin dikkatini kısa sürede üzerine çekmeyi başaran papillon köpeği, Rubens, Rembrant, Van Dyke, Boucher ve Watteu gibi birçok ünlü ressamın kalemlerinden geçmiş bir köpektir. Kökeni 16. Yüzyıla kadar uzanan papillon köpeği cinsi, eski olduğu kadar itibar sahibi olmayı da başaran bir köpek türüdür.
Papillon köpeği tarihçesi
Belçika- Fransa menşeli olan Papillon köpeği, keşfedildiği ilk dönemlerde saraylı kadınların gözdesi bir köpek türü idi. Bu döneme ait olan ve yukarıda adını zikrettiğimiz ünlü ressamların bu köpekleri kalem çalışmalarına almaları da bundan kaynaklanmaktadır. Rönesans döneminde de birçok yağlı boya tablosunda yer edinmiş bu köpeğin Avrupa’da yayılması 700 yıl kadar öncesine dayanmaktadır. İlk önceleri “Epagneul nain” ya da “cüce spaniel” olarak adlandırılan papillon köpeği, daha sonraları “Kontinental Toy Spaniel” adı ile anılmaya başlamıştır. Birçok ressamın ünlü kaleminde yer alması, köpeğin daha kısa sürede tanınmasını ve tercih edilmesini etkilemiştir.
Papillon köpeği karakteri
Oyuncak boy köpek cinsleri arasında yer almasına rağmen yine de bazen çok da masum olmayacak şekilde hareket edebilen bu köpek cinsi, sahibine olan düşkünlüğü ile nam salmış bir köpektir. Dışarıda oyun oynamayı çok seven, evde ise sahibine eşlik etmeye bayılan papillon köpeği, çocuklarla arası iyi olan bir köpek türüdür. Ancak bazen agresif hareketlerde bulunabildiği için eğitim verecek kişinin dikkatli davranması önerilmektedir. Papillon köpeği eğitimi verirken, en çok dikkat edilmesi gereken detaylardan biri onun hoşlanmayacağı komutları zorla yaptırmamaktadır. Yabancılara karşı havlamaya meyilli olması, dikkatli olmayı gerektirir.
Papillon köpeği apartman dairesinde beslenebilir mi?
Küçük boylu bir köpek olmasından dolayı çok fazla büyük yerlere ihtiyaç duymaz. Bu da onun apartman dairesinde kolaylıkla beslenmesini sağlamaktadır. Ama evde papillon köpeği beslemeyi düşünenlerin uzun süre çocuklarla yalnız bırakmamaları gerektiğini bilmelidirler. Kemirmeyi seven bir yönü olduğu için istemeden de olsa çocuklara zarar verebilir.
Papillon köpeği bakımı
Tüylerinin ipeksi ve uzun olması ile daha bir ilgi çekici bir köpek olması ile bilinen papillon köpeğinin bakımı, kolay ama üzerine düşülmesi gereken bir konudur. Günlük olarak tüylerinin taranması, ihtiyaç duyulduğunda kuru şampuan ile yıkanması ve tırnak bakımı ile diş bakımının düzenli şekilde yapılması gerekmektedir.
Papillon köpeği besleme
Besleme konusu pet sahiplerinin en çok dikkat etmeleri gereken konuların başında gelir. Köpeklerin metabolizmaları insanlarınkine göre daha farklıdır. Bu nedenle papillon köpeği besleme konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli detay, yemek artıkları yerine onlar için özel olarak geliştirilen köpek mamaları ile beslemeleridir.
Papillon köpeği sağlık
Ortalama 10-12 yıl arasında yaşayan bu köpek cinslerinin de diğer köpeklerde olduğu gibi yatkın oldukları bazı hastalıklar vardır. Progresif retina atropisi, Hipoglisemi ve Trake daralması hastalıkları bu köpeklerin en sık yakalandıkları bazı hastalıklardır. Bu nedenle onları sahiplenecek kişilerin periyodik olarak veteriner hekime göstermesinde fayda vardır.
Papillon köpeği ortalama 20-28 cm. yüksekliğinde, erkeklerde 4-5 kg. ortalamasında dişilerde ise 3-4 kg. ortalamasındadır. Oyuncak boy köpek gurubunda yer alan bu köpek cinsi, ortalama 10-12 yıl kadar yaşamaktadır.
Daha önce ele aldığımız bir diğer köpek türü olan Weimaraner köpeğinin yazısını okumanızı öneriyoruz